Csokis muffin

2 Adag:
Hozzávalók:
- 24 dkg margarin
- 50 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 db tojás
- 60 dgk liszt
- 2 csomag sütőpor
- 2 dl tej
- ízlés szerint kakaópor
- szükség szerint csoki darabok
- 2 csipet szódabikarbóna
Elkészítés:
A margarinnal elkeverjük a porcukrot, majd a lisztet. Hozzákavarjuk a vaníliás cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, tojásokat és a tejet, végül a csokidarabokat. (Lehet beletenni mazsolát, diót aszalt gyümölcsöt is :) Muffin papírral bélelt muffin formában sütjük meg.
Csokoládés keksz földimogyoróval

Hozzávalók:
kb. 60 darabhoz:
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverésesnél: 160 fokra), a tepsit kibéleljük sütőpapírral. A csokoládét durvára vágva aprítjuk. A vajat a földimogyorókrémmel, a sóval, a cukorral és az édesítőszerrel habosra keverjük. Hozzáadjuk a fahéjat és a tojásokat, és addig keverjük, amíg a cukor feloldódik benne.
A lisztet és a sütőport rászitáljuk, és összegyúrjuk vele. Beledolgozzuk a földimogyorót és a csokoládédarabokat.
A tésztából dió nagyságú golyókat formálunk, egymástól 3 cm-re a tepsire tesszük, kissé ellapítjuk őket, és sütőben kb. 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük.
Karamellás diós kocka

Hozzávalók:
- 15 dkg makadám- és pekándió
- 30 dkg étcsokoládé (70 % kakaótartalommal)
- 15 dkg + 1 tk vaj
- 9 dkg cukor
- csipetnyi só
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 4 tojás
- 10 dkg liszt
- 1-2 tk. citromlé
- vajdarabka
- sütőpapír
Elkészítés:
A makadám- és a pekándiót éles késsel vagy robotgéppel durvára aprítjuk. Az étcsokoládét nagyobb darabokra tördeljük, és 15 dkg felkockázott vajjal együtt forró vízfürdőben megolvasztjuk. A csipetnyi sóval és a vaníliás cukorral együtt hozzáadunk 24 dkg cukrot, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Végül lazán beleforgatjuk a lisztet meg a makadám- és a pekándiót. Egy 24 x 24 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük. Belesimítjuk a tésztát és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. A sütőből kivéve a kerettől óvatosan elválasztjuk, és kihűtjük. Kb. 1 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Közben a maradék cukrot 1 tk. vajjal meg a citromlével szép aranybarnára karamellizáljuk, és a süteményen azonnal elosztjuk. Egy vajdarabkán végighúzott késsel a karamellmázba 16 részes négyzethálót rajzolunk. Így a karamell megszilárdulása után a süteményt kenyérvágó késsel könnyen kockákra darabolhatjuk. (A diót kihagyhatod)
Gesztenyekocka

Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás 6 evőkanál porcukor 10 dkg rama sütőmargarin 6 evőkanál finomliszt fél csomag sütőpor 2 evőkanál keserű kakaópor
A tepsi kikenéséhez: margarin liszt
A krémhez: 1 csomag (49 g) főzni való vanília ízű pudingpor 3 dl tej 25-30 dkg porcukor 20 dkg rama margarin 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza 2 evőkanál rum
A tetejére: 6 dl habtejszín 1 csomag habfixáló 3-4 evőkanál kristálycukor 2 evőkanál keserű kakaópor
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, ez elektromos habverővel max. fokozaton 3-4 perc. Az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk, 1-2 percig tovább keverjük. A lisztet a sütőporral és a kakaóval összeforgatjuk, egyharmadát az előzőekre szitáljuk, de még nem keverjük el. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a masszára kanalazzuk, óvatosan összeforgatjuk. A többi kakaós lisztet és tojáshabot ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.
Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, belisztezünk, és a tésztát 30 x 30 cm-es nagyságban rásimítjuk. Előmelegített sütőben közepes lánggal kb. 20 perc alatt megsütjük. A krémhez a pudingport a tejben, 10 dkg porcukorral ízesítve sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk. A puha margarint először magában, majd a többi porcukorral keverjük habosra. A fölengedett, puha gesztenyemasszát átpasszírozzuk, a cukros margarinhoz keverjük a hideg vaníliakrémmel együtt, a rummal ízesítjük. Egyenletesn a tésztára kenjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé először a habfixálót, majd apránként a cukrot szórjuk bele. Egyenletesen a gesztenyekrémre simítjuk, a tetejére kakaóport szitálunk, és rövid időre behűtjük, hogy egy kicsit megdermedjen. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.
Muffin:
Hozzávalók 5 főre:
- 150 g vaj
- 150 g porcukor
- 1 rúd vanília belseje
- 2 db tojás
- 150 g búzaliszt (BL55)
- 7 g sütőpor
- 1 citrom héja
- 40 ml tej
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt, és tegyünk a muffintepsibe 12 db muffinpapírt.
Szedjük ki a vaníliarúd belsejét, majd habosítsuk ki a vajat, és a cukrot a vaníliarúd belsejével, valamint a citromhéjjal.
Folyamatos habosítás mellett egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Ha a vaj felvette a tojásokat, keverjük bele a sütőporral elkevert lisztet. Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejet is.
Töltsük meg a formákat, majd süssük készre a muffinokat sütőben.
sütési mód: hőlégkeveréses
Mokka-mogyorós szívecske
Hozzávalók:
- 2 evőkanál instant kávé
- 17,5 dkg sima liszt
- 7.5 dkg liszt (valamilyen teljes kiőrlésű, vagy graham)
- 1 késhegynyi sütőpor
- 7.5 dkg hámozott, darált mogyoró
- 10 dkg barna cukor
- 1 csipet só
- 12,5 dkg Rama
- 2 tojássárgája
Elkészítés:
1. Oldjuk fel a kávét 2 evőkanál forró vízben, majd hűtsük le. Gyúrjuk össze a hozzávalókat gyorsan sima tésztává és fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 1 órára.
2. Gyúrjuk át még egyszer, nyújtsuk ki és szaggassunk belőle szíveket, majd süssük ki.
3. Tetejére olvasztott csokimázat kenjünk, díszítsük csokis kávészemmel, vagy mogyoróval, vagy bármilyen színes cukorral.